Претражи овај блог

понедељак, 16. април 2012.

USKRŠNJA POGAČA

Nema me dugo, više nego što pristojnost nalaže. Prošli petak sam se probudila sa nepodnošljivim bolom u vratu i ramenu da nisam mogla da ustanem iz kreveta, nisam mogla ni sina da spremim za vrtić. Kad sam napokon ustala, prvo sam zvala komšinicu koja je bolovala od istih problema da mi da neki lijek, kako bih mogla da se obučem i umijem i što je još važnije da spremim moju 21mjesečnu kćerku. Hvala Slađi do neba, bez nje ne bih preživjela vikend. Kada sam otišla doktoru, dobila sam iste lijekove, kao što mi je i ona dala. Sad me čeka snimanje, odlazak kod specijaliste, a sve to uz podnošljive bolove, lijekove ne pijem, dok me ne zaboli da ne mogu da dišem.

U toku te sedmice sin mi je dobio vodene ospice i ne ide u vrtić, liječi se buljenjem u crtane filmove, barem zaborovi da se češka. Očekujemo da uskoro pređu na kćerku, ili čak na tetu koja ih nije bolovala.


USKRS ili VASKRS

Kad sam bila mla nije postojao Vaskrs (ili ja nisam primjećivala), svi smo govorili Uskrs. Prije nekih pet ili šest godina neki sveštenik na TV povodom toga je rekao da nema razlike, oboje je pravilno i ja se toga držim.
Za Uskrs me vežu sjećanja samo za obojena jaja, ne za neku posebnu trpezu. 
I uvijek, ali baš uvijek, na Uskrs i na Božić se sjetim moje rođake Danijele koja je sa svojih pet godina izjavila: "Meni je nekako Božić mnogo bolji od Uskrsa", na naše pitanje "Zato?", odgovorila je :"Pa za Božić ima svašta na stolu a za Uskrs samo jaja".

Pitala sam se šta je to tradicionalna uskršnja trpeza, ali mi niko nije znao da kaže. Za Božić se zna, ruska salata, burek, sarma, pečenje, suvo meso, kolači i obavezna torta.
Krstareći internetom i coolinarkom vidjela sam da se u kontinetalnoj Hrvatskoj pravi šunka u tijestu a na primorju Pinca. 

Kako nema neke tradicionalne hrane za taj dan ja sam se odlučila za punjenu pogaču sa šunkom i sirom da je jedemo ujutru sa jajima, ionako ostatak dana nismo kod kuće. Recept za tijesto sam iskoristila u originalu ali sam punjenje promjenila.


RECEPT
TIJESTO
450 g brašna
200 g kukuruznog brašna
1 deci mlijeka
1 deci kiselog mlijeka (ja stavila jogurt)
1 deci ulja
1 svjež kvasac (ja stavila kesicu suvog)
1 kašičica šećera
so 
nema u receptu ali sam morala da dodam 2 deci vode

Sjediniti mlako mlijeko , kašičicu brašna i šećera sa kvascem, razmutiti i sačekati da se kvasac aktivira.
Oba brašna promješati  i sipati polovinu u veću posudu, dodati nadošli kvasac, kiselo mlijeko, ulje i so. Dobro promješati, postepeno dodati ostatak brašna  i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. 
Kada sam dodala ostatak brašna vidjela sam da nema šanse da dobijem tijesto kako je potrebno za pogaču od dizanog tijesta i morala sam da dodam vode, što je bilo oko 2 deci.
Umješeno tijesto ostaviti da nadođe na toplom mjestu.

Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, razviti na 5 mm debljine, podijeliti na tri trake koje treba još malo restanjiti. Filovati ih uz ivicu, urolati, svaku roladu blago uviti u spiralu, mada nema nekog efekta i onda sve tri rolne uplesti u pletenucu, spojiti krajeve da se dobije vjenac, prebaciti u pleh, premazati sa žumancetom sa malo mlijeka i posuti posipom.

PUNJENJE
200 g šunke isjeckane na kockice
200 g ribanog trapista ili nekog sličnog sira
po 50ak grama sjemenki bundeve i suncokreta, krupno mljevenih

Ako je šunka domaća bilo bi dobro prokuvati je prije filovanja pogače.
Na ivicu trake staviti prvo šunku, preko nje ribani sir, a preko svega sjemenke.
Jedan dio sjemenki ostaviti za posip.

Pogaču prije pečenja ostaviti naraste i peći oko 50 minuta na 175 stepeni dok ne porumeni. I tijesto se može bocnuti čačkalicom, isti princip kao kod biskvita.

Pečenu pogaču izvaditi iz pleha, pokriti i ostaviti da se ohladi.


Sipanje sjemenki preko šunke i sira nije dalo neki efekat, nisu se uopšte osjetile. Mislim da bi bilo efikasnije da sam ih umijesila u tijesto.
 

1 коментар: